Vianočné varenie a vianočný jarmok
Rozvojový
projekt „Máme radi pestrosť“ sa svojimi
vianočnými aktivitami chýli ku zdarnému
koncu. Jeho hlavný cieľ – odbúravanie
všetkých foriem segregácie a zlepšenie
sociálnej klímy na našej škole – sa
podarilo naplniť aj vďaka týmto veľmi
príjemným aktivitám, ktoré sme
zorganizovali v príjemnom predvianočnom
čase.
Dňa 19.12.
sme v spolupráci s občianskym združením „Fórum pre rómske ženy“
uskutočnili vianočné varenie. Cieľom aktivity bolo ukázať okrem typického
vianočného jedla, ktoré je typické pre celé Slovensko, aj niečo z rómskej
kuchyne a rómskych vianočných zvykov. Pripravovali sa typické jedlá ako
vyprážaná ryba, zemiakový šalát, vianočka, ale vďaka Mgr. Jane Ľuptákovej
z občianskeho združenia aj voňavé pochúťky z rómskej kuchyne – bravčová
krkovička na rozmaríne a zemiaky na slaninke. Spolu
s jej rozprávaním o rómskych Vianociach a rómskych jedlách
a rôznych spôsoboch ich prípravy,
sa táto aktivita, spojená s ochutnávkou, stretla s veľkým
úspechom u zamestnancov školy, žiakov a pozvaných hostí z občianskych
združení. Zopár rómskych receptov od Mgr. Jany Ľuptákovej uverejňujeme aj na
tejto stránke.
Posledný deň
pred vianočnými prázdninami sa na našej škole uskutočnil tradičný Vianočný
jarmok spojený s predajom rôznych výrobkov a dekorácií
s vianočnou tematikou. V rámci projektu sme sa so žiakmi zúčastnili
tejto milej aktivity. Vianočný jarmok a krásne vianočné výrobky našich
žiakov boli skutočnou bodkou za našim projektom.
Recepty:
Pečená krkovička na rozmaríne: Bravčovú krkovičku nakrájame na
rezne, nevyklepávame, iba roztlačíme rukou, okraje narežeme. Plnotučnú horčicu,
olej, sušený rozmarín, soľ, čierne a biele korenie, čili korenie zmiešame,
rezne do zmesi ponoríme a necháme mäso vsiaknuť zmes aspoň niekoľko hodín.
Rezne prudko opečieme na oleji, preložíme na pekáč, polejeme výpekom
a zapečieme v rúre asi 45 minút. Krkovičku môžeme piecť aj na
zemiakoch obložených slaninkou alebo zemiaky upečieme samostatne.
Cigánske halušky: Hovädzie mäso nakrájame na kocky
a udusíme na veľkom množstve cibuli a cesnaku ako perkelt. Ochutíme
celou čili papričkou, soľou, korením, zahustíme paradajkovým pretlakom alebo
lečom pokrájaným na kúsky a horčicou. V osobitnom hrnci uvaríme
halušky zo zemiakového cesta a tieto po vybratí z vody preložíme do
mäsovej zmesi. Alternatívou k hovädziemu mäsu je sliepka.
Pečené rebrá: Po umytí rebrá potrieme olejom
a posypeme drvenou rascou, soľou, cesnakom, červenou paprikou
a trochou rozmarínu alebo šafranu. Rebrá narežeme, vytvoríme kapsu
a naplníme mletým mäsom, ktoré pikantne ochutíme korením a čili.
Pečieme
pomaly pri 180o, aby sa rebrá dobre prepiekli. Opäť môžeme piecť na
zemiakoch alebo osobitne.
Netradičné pirohy: Vyvaľkáme si rezancové cesto,
rozkrájame ho na štvorce ako na pirohy. Do každého zabalíme malý uvarený zemiak
a uvaríme vo vriacej osolenej vode. Podáva sa ako príloha ku vyprážaným
kuracím rezňom, ktoré sú vyklepané na tenko.